När idéer går i lås – Fälglås från Rimgard skyddar dina däck och fälgar

Idén till fälglåset Rimgard föddes när Lars Ivarsson – mannen bakom den svenska uppfinningen – blivit av med fälgarna på sin bil ett flertal gånger. Nu är fälglåset klass 3 godkänt av Stöldskyddsföreningen SSF och än så länge är det ingen som lyckats bryta upp låset och få med sig fälgarna det skyddar.

Trots att fälg- och däckstölder är mycket vanliga runt om i världen har det inte funnits någon riktigt bra lösning på problemet – förrän nu. Det svenska företaget Rimgard är ensamma i världen med sin produkt och har flera globala patent.

Enkel men genial lösning

Så hur fungerar det? Den enkla men geniala lösningen är en modul i aluminium som täcker bultarna när du låser fast den i navet. Kommer tjuven inte åt bultarna så kan hen inte ta bort dem utan att förstöra fälgen. Idag har bilar ofta låsbultar på fälgarna när de levereras från fabrik, men enligt Rimgard är de låsen inget som stoppar en rutinerad tjuv. Men med Rimgards lås går de bet. Hittills har företaget inte hört talas om ett enda lyckat stöldförsök på bilar med deras lås.

Lås till många olika bilmodeller

Idag säljs Rimgards fälglås anpassade efter olika bilmärken till bilägare världen över. Här i Sverige och i Västeuropa är efterfrågan på lås störst från ägare till bilmärken som Volvo, Audi och BMW, medan det i USA är de lite vanligare bilmodellerna som till exempel Honda Accord som råkar ut för stölder, eftersom de dyrare bilarna ofta står i garage där.

Produktionstekniker och materialval

Rimgards och ESMAs vägar korsades för första gången 2016 när Lars kom i kontakt med Karl Haglund, försäljningsingenjör på ESMA.

– Ja, sedan dess vi haft en tät dialog om allt från beräknings- och ritningsunderlag till framtagning av prototyper för olika lösningar av systemet och senare också anpassningar mot olika produktionstekniker, materialval och ytbehandlingar för de ingående komponenterna, berättar Karl.

Logistik och lagerhantering

När det gäller logistiken lagerhåller ESMA ingående artiklar i Spånga, berättar Karl Haglund.

– Vi bidrar också med kompetens kring planering och strategier för skalningar vid olika produktionsvolymer, så att rätt mängd komponenter beställs till de Rimgards som ska monteras

Fälglås för självriskeliminering

Med en unik klass 3-certifiering hos Stöldskyddsföreningen är målet att alla stora försäkringsbolag ska ge Rimgard-användare rabatt eller självriskeliminering. Rimgard för även diskussioner med flera biltillverkare och driver just nu ett pilotprojekt med en av världens största tillverkare.

Några av våra partners

Behöver du en offert?

Kom igång med ESMA idag!

Kontakta oss så berättar vi mer.