Stansning, bockning & fjädrar

På ESMA arbetar vi med ett brett nätverk av producenter, som erbjuder stansade och bockade detaljer i allt från enkla klippverktyg till komplexa stora följdverktyg.

Stansning

Stansning har ett brett användningsområde och kan nyttjas för mindre serier via revolverstans till stora serier vid tillverkning i komplexa följdverktyg.

Vi skiljer på normal och finstansning. Finstansningens precisa klippytor erbjuder snäva toleranser och hög precision på hålbilder. Med tillgänglig maskinpark klarar vi materialtjocklekar upp till 12 mm (presskraft 3000 KN). Från enkla klippverktyg till komplexa stora följdverktyg tillverkar vi stansade, bockade och även präglade stansdetaljer.

Önskas efterbearbetning som gängning, fräsning eller montering av tillkommande detaljer hjälper vi gärna till med detta. Vi tillhandahåller också fotoetsade detaljer, där volymer och materialtjocklekar inte lämpar sig för stansning.

Bockning

Plåtbockning använder vi för små till mellanstora serier, för till exempel apparatskåp och stativsystem. Vid bockning är det viktigt att titta på varje materials bockbarhet, så att inte sprickbildning uppstår.

Vi erbjuder också tillkommande arbetssteg, som svetsning, lödning och även lackering, och har möjlighet att hjälpa dig med olika former av tryck och prägling. Har du behov av färdigmonterade enheter, tittar vi gärna på hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Fjädrar

Fjädrar finns i en stor mångfald av slutprodukter. Behöver du ta upp tryck-, drag-, vrid- eller böjrörelser, kan vi på ESMA erbjuda lämpliga fjäderlösningar. Vi både stansar, bockar, drar och virar fjädrar, allt efter kundönskemål.

Användningsområden

ESMA levererar stansade detaljer till en mängd olika tillämpningar, till kunder som Husqvarna, ABB och Sandvik. Bockade detaljer är vanliga vid apparatskåpstillverkning och inom fordonsindustrin, och fjädrar levererar vi till Aimpoint och Sandvik.

Tips!

Stansning kan vara ett alternativ till laser­skärning, där volymen tillåter utrymme för en verktygs­investering. Komponenter med högre krav på toleranser och klippytor kan med fördel finstansas, vilket med stor sannolikhet ger dig minskade bearbetningskostnader.

ESMAs tillverkare och leverantörer

På ESMA har vi många goda kontakter för stansning, bockning och fjädrar, med en stor bredd i nätverket. För finstansning har vi tillverkare i Tyskland och i urmakarlandet Schweiz, och för grövre stansning och bitar som kräver efterbearbetning eller manuellt arbete jobbar vi med tillverkare i Estland, Taiwan och Kina. Bockning för vi företrädesvis i Estland,  men även i Sverige. När det gäller tillverkare av fjädrar samarbetar vi på ESMA med kontakter i Tyskland, Schweiz, England men även med svenska tillverkare.

Några av våra partners

Behöver du en offert?

Kom igång med ESMA idag!

Kontakta oss så berättar vi mer.