Högeffektiva, vattenbesparande munstycken – en prisad innovation

I en tid då vår planet har flera stora klimatrelaterade utmaningar är ESMA extra glada att samarbeta med innovativa bolag som svenska AlteredFöretaget arbetar för att skapa den förändring de själva önskar se i världens vattenkonsumtion.

news-1

Mer hållbart för alla

2016 bestämde sig tre svenskar för att bidra till att göra livet mer hållbart för alla människor. De drog igång en Kickstarter-kampanj för att kunna ta fram ett munstycke med en vattenbesparing på hela 98%. Vattenbrist är vardag för en av tre människor på vår jord – över två miljarder människor har inte säker tillgång till dricksvatten och tre miljarder saknar grundläggande möjlighet att tvätta händerna (enligt siffror från Unicef/WHO 2019).

Crowdfunding-kampanjen blev en av de mest framgångsrika svenskspråkiga kampanjerna någonsin och idag levererar Stockholmsbaserade Altered sina innovativa munstycken, kranar och duschar världen över.

Minskad förbrukning med samma funktion – en prisad idé

Altered utvecklar högeffektiva vattenbesparande produkter som enkelt kan installeras av alla – med fokus på att minska vattenförbrukningen utan att påverka kranens funktionalitet och effektivitet. Produkterna använder olika patenterade tekniker för att sprida vatten – Nozzle Dome är till exempel utformad för handtvätt på offentliga platser såsom flygplatser, gallerior och arbetsplatser. Nozzle Spray sitter bland annat på hamburgerkedjan Burger Kings toaletter, där de bidrar till en vattenbesparing på upp till 85%.

Altereds fingertoppskänsla för design, upplevelse och funktionalitet har rönt stor uppmärksamhet; företaget har fått utmärkelser och priser från bland andra Energimyndigheten, Imagine H2O, Nordic Cleantech Open, Nordic Startup Awards samt Norrsken Impact 100. Altered är även representerade på Nationalmuseum.

Italienskt hantverk i ESMAs leverans

Altered och ESMA hittade varandra 2018. I dagsläget levererar ESMA detaljer till de kromade handtag som omsluter munstyckena Altered:Nozzle Dome och Altered:Nozzle Spray.

Handtagen svarvas, poleras och förkromas i Italien och de olikfärgade silikonringarna formpressas i Kina. Detaljerna skickas sedan för lagerhållning på ESMAs centrallager i Stockholm, där de avropas i mindre volymer och levereras för montering och förpackning.

Låg miljöpåverkan, bra dialog och rätt pris

När Altered valde leverantörer sökte de kvalitativa detaljer med låg miljöpåverkan, en partner de kunde ha en bra dialog med och som också kunde leverera till rätt pris. Manuel Otero Quevedo, Head of Production på Altered, menar att alla kriterierna uppfyllts hos ESMA.

– ESMAs stora nätverk av producenter gjorde att de snabbt kunde ta fram några olika intressanta alternativ för oss. I framtagandet av handtaget har ESMA också tagit en stor del av dialogen med leverantören, vilket gjort att vi upplevt att vi sparat mycket tid internt.

Samarbetet har fungerat jättebra, menar Jonas Birgersson, som är ansvarig försäljningsingenjör för Altered på ESMA.

– Smidig kommunikation och snabba puckar gör det enkelt att jobba tillsammans, säger Jonas.

9000 miljarder liter vatten – bidra du också

Det säljs mer än en miljard kranar och duschar i världen varje år. Skulle alla använda Altereds produkter skulle vi årligen spara mer än 9000 miljarder liter vatten – och mer än 70 miljoner ton koldioxid.

Hur ser vattenförbrukningen ut i din närmiljö? Kanske arbetar du någonstans där ni kan spara vatten med någon av Altereds produkter? Undersök saken redan idag!

Några av våra partners

Behöver du en offert?

Kom igång med ESMA idag!

Kontakta oss så berättar vi mer.