ESMA tecknar agenturavtal med mångsidiga Liberty House Group

Sedan några år tillbaka har ESMA ett nära samarbete med Liberty House Group i Storbritannien, ett globalt företag inom aluminium, stål och avancerade tekniska produkter. Samarbetet har fungerat så bra att man nu tecknat ett agenturavtal så att ESMA kan erbjuda Libertys teknologier i Sverige.

ESMA_Liberty_1024

Detaljer till utombordsmotor

Det var 2016 som ESMA sökte en tillverkare inom gjutning åt Cimco Marine AB inför utvecklingen av en ny utombordsmotor. ESMA hittade brittiska Bridge Aluminum (nuvarande Liberty Aluminum Technologies) och inledde ett samarbete som nu är inne på tredje året.

Expertis inom aluminiumgjutning

Liberty och ESMA har tillsammans tagit fram ett tiotal komponenter till Cimco Marine och OXE Diesel, som är världens första dieselutombordare.

“Vi valde att samarbeta med Liberty för att deras expertis inom aluminium verkligen står i en klass för sig”, berättar Martin Schleifstein, som är ansvarig för projektet på ESMA i Göteborg.

En av de mer komplexa detaljerna är motorns växellådshus, där Libertys stora kunskap inom aluminiumgjutning varit extra värdefullt. Många gånger är leverantörer inom gjutning specialiserade på en metod och har svårigheter att göra små volymer till ett konkurrenskraftigt pris. Så är inte fallet med Liberty.

“Det är en stor fördel att Liberty är så flexibla i sin produktion. De kan göra allt från ett fåtal prototyper till serietillverkning i stora volymer under ett tak”, säger Martin Schleifstein.

Mångsidig global koncern

Liberty har fler strängar på sin lyra än aluminiumgjutning. Samarbetet mellan ESMA och Liberty har nyligen utvecklats till ett agenturavtal där ESMA kan erbjuda fler av Libertys teknologier i Sverige.

Koncernen har, utöver sin aluminiumtillverkning, också tillverkning av stålkomponenter och andra tekniska produkter, samt råvaruhandel och återvinning av metaller under namnet Liberty House Group. De har sitt huvudkontor i London och strategiska nav i Dubai, Singapore, Hong Kong, New York, Paris och Sydney. Koncernen har också ett nätverk av samarbetspartners som täcker mer än trettio länder.

Komponenter till bilindustrin

Så vad kan ESMA och Liberty göra för dig? Divisionen Liberty Vehicle Products är en etablerad tillverkare av fordonskomponenter till underleverantörer inom bilindustrin med sex verksamheter i Storbritannien:

  • Liberty Aluminum Technologies specialiserar sig på högtrycks- (HPDC), lågtrycks- (LPDC) och gravitationsgjutna komponenter. De tillhandahåller gjutdetaljer i både aluminium och stål till bilindustrin, även med bearbetningsmöjligheter.
  • Liberty Pressing Solutions gör pressade och svetsade strukturkomponenter i stål och aluminium som levereras till globala bilproducenter som JLR, Opel och Renault-Nissan. Företaget tillverkar också intelligenta gasmätare för Landis & Gyr.
  • Clydesdale Jones tillverkar hand- och fotkontroller för vägfordon, terrängfordon och andra specialfordon. Med över sextio års erfarenhet inom utveckling, design och tillverkning har de kunderna som Hyster-Yale, JCB och Caterpillar.
  • Liberty Testing Technologies är ett oberoende UKAS-ackrediterat företag inom materialprovning. De har ett brett sortiment av högkvalitativa laboratorietjänster med kunder inom en rad olika sektorer, som flyg, olja, gas, marin- och bilindustri.
  • Liberty Advanced Composites har sina rötter inom bilbranschen men tillverkar också detaljer som utnyttjar fördelarna med kompositmaterial.
  • Liberty Tube Components är ett factoringföretag som levererar rördelar och system till exempelvis sprinklermarknaden.

Vi på ESMA ser fram emot ett närmare samarbete med Liberty House Group framöver.

Några av våra partners

Behöver du en offert?

Kom igång med ESMA idag!

Kontakta oss så berättar vi mer.